Beszámoló - Odútelep karbantartás

Ahogy korábban hírt adtunk róla, december 10-én, szombaton került sor a Normafán lévő madárodú telepünk éves karbantartására, tisztítására. Az időjárás ismét kegyes volt hozzánk, mivel pénteken késő estig esett az eső, de éjszaka felszakadoztak a felhők, és habár sár és köd volt, ez nem zavarta a munkát, reggeltől majdnem a munka végéig kitartott a jó idő. A szél- és csapadékmentes időjárás nem csak a komfortérzetünk miatt fontos, de szeles, esős időben a madarak az odúkba húzódnak, így a munka nem lenne elvégezhető a zavarásuk nélkül.
Ezt a munkát évente egyszer, a téli időszakban szükséges elvégezni. Ilyenkor az odút egy hosszú villás bottal a fáról leemeljük és az előző évi fészekanyagot, egyéb hulladékot, ürüléket egy spaknival kikaparjuk, majd az odút hasonló módon visszatesszük. Az odúk le- és felpakolgatása komoly fizikai munka, de szerencsére a jelenlévők bírták a gyűrődést, illetve váltottuk is egymást. Ezúton is köszönjük a résztvevőknek a segítséget!
A legtöbb odúnk lakott volt, leginkább széncinege fészkét láttuk, de találkoztunk csuszka és kék cinege fészkének maradványaival is. A rovarok is előszeretettel használják odúinkat, sok bábmaradványt láttunk, de ez a madarakat úgy tűnik, nem zavarja, mert ettől függetlenül használják az odúkat. Az odúkban találtakról feljegyzést készítettünk, melyet rögzítünk az MME adatbázisába, ezzel is segítve madárvédelmi munkájukat.
A szombati nap számokban: 3 polgári természetőr, a Természetvédelmi Polgárőrség tagjai, 2 önkéntes segítő, 5 iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diák, 31 kitakarított odú. Jelenleg összesen 48 odúból áll a telep, tehát egyszer még neki kell veselkednünk, ezt január végére tervezzük. Erre az eseményre is szeretettel várjuk majd a segíteni szándékozókat, a részleteket kiírjuk majd honlapunkra, FB oldalunkra.