Programajánló - Denevér úti-gyepfolt élőhely karbantartás

Szeretnél tenni a környezeted védelme érdekében? Ragadd meg az alkalmat és gyere velünk a XII. kerületi Denevér útra, ahol egy helyi védettségű gyepfolt fontos természeti értékeket rejteget.

A Természetvédelmi Polgárőrség szervezésében, az MME, valamint a terület természetvédelmi kezelését végző BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Divízió szakmai irányítása mellett a Denevér úti-gyepfolt élőhely karbantartására kerül sor, melyre önkénteseket várunk.

Az esemény időpontja: 2022. november 19. szombat 9:00-13:00 óráig.

Mivel a létszám kötött, minimum 20, maximum 70 fő, a rendezvényre regisztrálni szükséges, az alábbi linken:

https://forms.gle/ATbRRx3ZpTT1G3ER9

Többen is regisztrálhatnak együtt. Az esemény előtt a pontos találkozóhelyről és egyéb aktuális információkról a jelentkezőket e-mailben értesítjük. Ha többen regisztráltok egy e-mail címről, kérjük, hogy az e-mailben érkező infókat oszd meg a csoportod tagjaival.

Szeretettel várunk!

Milyen munka is ez?

A terület ugyan kicsi, de nagyon értékes gyepterületek vannak rajta igen sok védett és ritka növényfajjal, amelyeket a területre nem jellemző, ún. tájidegen és invazív növények közvetlenül veszélyeztetnek, ezeket kell kéziszerszámmokkal visszaszorítani. Egy-két helyen néhány őshonos fajú cserjét is vissza kell vágni, amelyek az értékes és fajgazdag gyepeken kezdtek el terjeszkedni, de ebből lesz a kevesebb. A védett területen kisebb erdőfoltok is vannak, itt pedig az invazív fásszárú sarjak visszaszorításán lesz a hangsúly. Amennyiben szükséges, szemétszedést is végeznénk. Nagyon fontos, hogy az élőhely védelme érdekében a kitermelt növényanyagot a területről le kell hordani, amit a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Divízió el fog szállítani a területről a komposzttelepükre. A szerszámokat is ők biztosítják.

Fontos, hogy a terület bizonyos helyeken elég meredek. Ezeken a helyeken is biztonsággal lehet közlekedni, de ha valakinek ez nehezére esik, akkor csak korlátozottan tud munkát végezni, a terület alján és tetején.

Kiket várunk?

A XII. kerület lakóit, de főleg mindenkit is aki segítene. Bármilyen korosztály jöhet, de a 18 alattiak kísérővel (szülővel, tanárral) vehetnek részt. Az iskolai közösségi szolgálaton résztvevőket a Természetvédelmi Polgárőrség önkéntesei kísérik, de természetesen velük is jöhet tanár, családtag.

Kell-e hozni valamilyen munka- vagy védőeszközt, illetve ajánlott-e?

A Covidhelyzet miatt javasoljuk a saját munkáskesztyű elhozatalát (a marhabőr kesztyűk a legjobbak), de korlátozott mennyiségben a szervezők is tudnak adni. Vágóeszközöket (főként kisfűrészt és ágvágó ollókat), a hordáshoz ponyvákat a FŐKERT biztosítja.

Kit keressek, ha kérdésem van?

A Természetvédelmi Polgárőrséget.
e-mail: info@tkpe.hu
web: https://tkpe.hu
Az esemény felelőse: Kardos Ilona, telefon: +36 20 912 1012

Figyelem! Tartós-, vagy ónos eső esetén a program elmarad, erről a jelentkezőket e-mailben értesítjük.

További információ a területről:
https://www.fokert.hu/termeszetvedelmiterulet/_117/
https://budapest.hu/Documents/BP_helyi_vedett_ertekek_web.pdf