Halpopuláció mérés a Kemence-patakon

2022. 10. 15-én, 12:30-kor értesítette börzsönyi csoportunkat a Természetvédelmi Őrszolgálat, hogy a Kemence patakon, a korábbi halmentés helyszínén, halpopuláció mérést folytatnak, illetve a korábban, a patak kiszáradása miatt mentett és azóta akváriumban tartott fokozottan védett petényi márnák visszaengedését végzik, melyben a segítségünket kérték.

A vizsgálatnak az volt a célja, hogy megállapítsák, a patak nyári kiszáradása miatt mennyire maradt életképes a halfauna, mekkora károsodás érte.

Az elektromosan elkábított halakat, a faj és a darabszám feljegyzése után visszaengedtük a patakba.

A halszámlálást követően a hordóban a helyszínre hozott halakat – a környezeti kiegyenlítést követően – szabadon engedtük. A folyamat során szakaszosan adagoltuk a hordóba a patakvizet, a hőmérséklet és a vízösszetétel beállítása miatt, nehogy a hirtelen változás hősokkot vagy más károsodást okozzon.

A számlálás eredménye: kárpáti (petényi) márna: 3 db, sújtásos küsz: 3 db, domolykó: 41 db, fenékjáró küllő: 9 db, fürge cselle: 141 db, kövi csík: 1 db, vágócsík: 0 db, sebes pisztráng: 1 db és kövi rák: 2 db.

Az adatokból látszik, hogy a száraz időszakot a fürge cselle vészelte át a legjobban.