Határszolgálat

2022. Március 23. és 26. között két polgárőrünk határvédelmi szolgálatban vettek részt. A polgárőrök 23-án este érkeztek Kiskunhalasra és másnap reggel innen indultak a mélységi határ menti járőrszolgálatba, melynek során egy rendőr járőr munkáját biztosították. A délelőtti órákban egy helyi, szolgálaton kívüli polgárőr tartóztatott fel egy afgán határsértőt, akit átvettek és ruházat átvizsgálás után a tompai határátkelőig kísértek. A délután folyamán polgárőreink forgalom irányítási feladatokban vettek részt.

Következő nap délelőtt két afgán személy szállításának a biztosításában vettek részt, a Tompai határátkelőig. Délután járőrözés után ismét a kamionforgalom irányításában segédkeztek.

A harmadik nap délelőtt bejelentést kaptak egy feltételezhetően határsértő csoportról a mélységi területeken. A felkutatás sikeres volt, 4 személy feltartóztatására került sor. Percekkel később további két, egy iraki és egy palesztin származású férfit hoztak a kollégák, így már 6 személy biztosításában vettek részt polgárőreink. Civil nyomozók és katonák is érkeztek a helyszínre. A helyszínen megállapították, hogy a polgárőreink és rendőr járőrtársuk által feltartóztatott 4 főből 1 fő indiai, 3 fő afgán állampolgár, akikből 1 fő tálib volt. A 4 főnél semmilyen veszélyes eszközt sem találtak. Két telefon lefoglalásra került, amikből sikeresen csempész találkozópontokat tudtak meg a katonák, ezeket megosztották a rendőr kollégákkal. Ez után polgárőreink a külföldi csoportot szállító jármű biztosításában vettek részt, amit a határig kísértek. A járőrszolgálat folytatásában kollégáink megismerhették, hogy mire kell figyelni a nyomkereséskor, hogyan kell nyomcsapdákat állítani, a kerítés melyik részén könnyebben bejutni, hol kell komolyabb figyelőpontokat felállítani. A késő délutáni órákban a határkerítés mellé irányították kollégáinkat a szerb oldalon történő mozgolódás miatt. A szolgálat végéig nem történt behatolás a határkerítésen keresztül.

26-án este a polgárőrök a szolgálat befejeztével visszaindultak Budapestre.

Köszönjük az eredményes szolgálatot!