Halmentés

Börzsönyi csoportunk újabb riasztást kapott hétfő délután négy órakor. A Természetvédelmi Őrszolgálat a segítségünket kérte a kiszáradó Kemence patakban megrekedt halak kimentésében. Döbbenetes látvány fogadott minket a helyszínen. A patakszakaszon a kiszáradt, köves mederben megmaradt néhány vízfoltban tömegével vergődtek a halak. Több órás munkával közel ezer védett apró halat sikerült kimerítenünk hálóval. A legtöbb fürge csele volt, de akad a hálóban kövi csík és sújtásos küsz is. A halak egyenkénti természetvédelmi értéke 10000.- Ft.

A kifogott halakat egy ötven literes hordóba gyűjtöttük, amelybe bevezettünk egy levegőztető készüléket is, hogy a halak megfelelő levegőhöz jussanak.

A halakkal teli hordót végül elszállítottuk az Ipoly folyóhoz, ahol a hőkiegyenlítés miatt többszöri részleges vízcsere után beengedtük őket a folyóba. A hőkiegyenlítésre azért volt szükség, mert a Kemence patak és az Ipoly folyó hőmérséklete nem volt azonos, emiatt hősokkot kaphattak volna a halak.

Sajnos a megoldás nem optimális, mivel ezek a halak a gyors folyású, oxigén dús hegyi patakokat szeretik, Az Ipoly pedig egy lassú folyású, melegebb vizű folyó, kevesebb oldott oxigénnel. De még mindig jobb, mintha elpusztulnának a kiszáradt patakban.

A mentésben részt vett a Természetvédelmi Őrszolgálat egy tagja és egy halspecialista is. A mentést további napokon is folytatjuk.

A patak kiszáradásának következtében, becslések szerint, több millió vízi élőlény pusztulhatott már el. Veszélyeztetett a Natura2000 jelölőfajként számon tartott kövi rák is. A kiszáradt patak alsó szakaszáról egy hód is feljebb menekült a lakott településre, ahol még talált magának egy vízzel teli gödröt.

Ha a szárazság tovább folytatódik, ökológiai katasztrófa fog bekövetkezni a Börzsönyben. A vulkáni kőzet nem tatja meg a vizet, mint a mészkő.