Magyar Természetvédők Szövetsége éves tagszervezeti találkozója

A Magyar Természetvédők Szövetsége szeptember 16-18. között tartotta meg éves tagszervezeti találkozóját Bugac mellett, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Bugaci Oktatóközpontjában. Egyesületünket két fő képviselte. A Találkozón vendéglátóink bemutatkozásukban elmesélték milyen körülmények között vásárolták meg ezt a tanyát Dr. Balogh János akadémikustól 30 évvel ezelőtt, akinek ez volt a pihenőháza.

A szombati esős időben, a közösségi teremben szakmai beszélgetések során vitattunk meg két fontos kérdést. Az egyik az Alföld szárazodásának helyzete és enyhítésének megoldási lehetőségei, a másik az energiahelyzet, a közösségi és egyéni energiatermelés lehetőségei. Délután pedig a szövetség több tervezett programjához vártak ötleteket, véleményeket a résztvevőktől. Ilyen volt például a fenntartható nevelési intézményi hálózat létrehozása, a természetvédelmi szemléletformálás, a Scan4Chem applikáció használata a veszélyes anyagok kiszűrésére.

Vasárnapra elállt az eső, így terepi programként bejártuk a fokozottan védett és a 2012-es, 860 hektáron leégett Bugaci Ősborókás egy részét, ahol megfigyelhettük a növényzet rendkívül lassú megújulását.