2019.10.19-ei Polgári Természetőr szolgálat a Szilas-tó környékén

Egyesületünkből ketten Budapest belterületén természetvédelmi szolgálatot láttunk el a pesti oldalon. Először az újonnan védetté nyilvánított Szilas-tó TT területét ellenőriztük, ahol egy nagy halom, főleg műanyagokból álló szemétdombot találtunk.

Az MME Budapesti Csoportja szeptember 28-án élőhelytakarítási akciót szervezett, melynek keretében 80 önkéntes 6 óra alatt 45 m3 szemetet szedett össze. Így is csak a terület felét tudták mentesíteni a szeméttől. Elszomorító, hogy a Pólus Center közelében lévő erdőterületet az emberek szemétlerakónak használják.

Szerencsére a következő felkeresett helyszínen, a Turjános TT-n problémát nem észleltünk. Talán ez annak köszönhető, hogy idegenek által nem látogatott, csak tanyák vannak a közelben, amiknek lakói tiszteletben tartják az erdőt.

Déltől csatlakoztunk a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat közös járőréhez. Először a Merzse-mocsár körüli kaszálási rend betartását ellenőriztük, amit rendben találtunk, majd a Felsőrákosi-rétek TT területén, a Határhalom utca közelében bukkantunk rá egy hajléktalan szállásra, ahol a lakót nem találtuk a helyszínen. Emiatt egy távozásra történő felszólítást tudott csak az őr hátrahagyni. A Rákos-patak Túzok utcai szakaszának közelében egy kábelégető helyet fedeztünk fel. A keréknyomokból ítélve az elkövető(k) gépkocsival vitték a védett területre a lopott kábeleket, amikről leégették a műanyag szigetelést. A lángok kiégették az aljnövényzetet és megpörkölték a környező fák kérgét is. Felháborító, hogy egyesek pár forintnyi haszonszerzés érdekében tönkreteszik a környezetüket. A helyszínen súlyos pénzekért talajcserét kell elvégezni és csak reménykedni lehet, hogy a növényzet kiheveri a pusztítást.

A szolgálat végén, a Keresztúri út szélén egy, a védett területről elcsavargott imádkozó sáskával barátkoztunk.